UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Actueel

Ham Radio is the only fail safe communication system in the world!

Examen in juli en augustus
25-06-2022
Ingediend door: ON6TI
Wij zijn verheugd u twee nieuwe sessies examens voor radioamateur aan te kondigen die buiten de muren van het BIPT wordt georganiseerd.

Het examen worden gehouden op vrijdag 22 juli 2022 om 14.00 uur in het Euro Space Center en op vrijdag 22 juli 2022 om 14.00 uur in het Euro Space Center.

 

Die examen zijn open voor alle kandidaten voor het basiscertificaat (ON3), het beginnerscertificaat (ON2) of het HAREC-certificaat (ON4).

Inschrijvingen kunnen rechtstreeks via het BIPT worden gedaan.
Belgians get together in Friedrichshafen at HAM RADIO 2022
18-06-2022
Ingediend door: ON4CAS
Van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni eerstkomend zullen, na twee jaar pauze, heel wat radioamateurs de weg vinden naar de 45ste editie van Hamradio te Friedrichshafen, aan het enig mooie Bodenmeer bij het drielandenpunt Duitsland / Oostenrijk / Zwitserland.

Met talloze exposanten uit vele landen, en duizenden gelegenheidsexposanten op de vlooienmarkt, is Friedrichshafen uiteraard het Mekka van het Radioamateurisme in Europa, dat nog in weinig dient onder te doen voor zijn Amerikaanse broer in Dayton. Gewoontegetrouw worden er circa 6.000 buitenlandse bezoekers verwacht, wat wil zeggen dat je moeilijk nu nog overnachting vindt in de onmiddellijke nabijheid. Er zijn echter ook prachtige kampeerterreinen onmiddellijk naast de Messe zelf.

Ultrasnel datanetwerk in kaart gebracht door BIPT
17-05-2022
Ingediend door: ON6TI
Glasvezel garandeert een ultrasnel datanetwerk, verschillende telecomoperatoren installeren nu dit netwerk of hebben plannen om er op korte termijn mee te beginnen.
Radiodekking oefening B-EARS Luik 15 mei 2022
15-05-2022
Ingediend door: ON4KTU
Deze zondag hebben de vrijwilligers van B-EARS Luik, dankzij een echte wil om dynamisch te zijn, een motiverende oefening in radiodekking gehad.

Slechts twee ReddingsZones van de Provincie stonden van 13.30 tot 14.00 uur op het programma.

Zeer expliciete foto: ON3KMP/M  Philippe naast de ingang van een van Brandweerkazernes.  De debriefing van deze eerste oefening zal het onderwerp zijn van een artikel door de deelnemers aan het volgende CQ-QSO (met andere foto's).
CRD : Solidariteit Oekraïne / Canceled
14-05-2022
Ingediend door: ON4BEN

Wij stellen met spijt vast dat er een totaal gebrek aan belangstelling was voor deze liefdadigheidsmaaltijd ten voordele van Oekraïne ....... Wij zijn daarom genoodzaakt deze liefdadigheidsmaaltijd TE ANNULEREN! De CRD en zijn medewerkers zijn teleurgesteld dat de reactie van de radioamateurgemeenschap op deze onfortuinlijke gebeurtenis te gering is geweest.  De CRD kan het zich niet veroorloven aan de zijlijn te blijven staan en zal regelingen treffen om zelf een donatie aan 1212 te doen. 

 


HamChallenge
02-05-2022
Ingediend door: ON7TK
IARU LogoDe nieuwe voorzitter van de IARU, Sylvain F4GKR, doet een eerste oproep voor de "HamChallenge"...
Deze oproep is gericht aan alle radioamateurs en radioclubs.
Waarover gaat het precies? De IARU-region 1 verwelkomt baanbrekende ideeën, die kunnen leiden tot meer gelicentieerde radioamateurs.

De CQ-QSO van mei-juni 2022 is online
02-05-2022
Ingediend door: ON3EAF
CQ-QSO 5-6/2022 CoverEen rijk gevulde editie met boordevol informatie!

BIPT zoekt twee Nederlandstalige statutaire techniciens (m/v/x)
02-05-2022
Ingediend door: ON7TK
BIPT LogoOp de website van Selor werd een selectie gepubliceerd voor de werving van twee Nederlandstalige statutaire techniciens (m/v/x) voor de dienst Controles - NCS. U vindt meer informatie hierover op de website van Selor met als referentie ‘ANE22002 – Technisch medewerker (m/v/x) voor het BIPT’.

40 MHz
30-04-2022
Ingediend door: ON7YD

Verschillende radioamateurs melden dat er op 40,680 MHz uitzendingen waargenomen worden van Belgische stations in FT8.

Het BIPT laat weten dat uitzendingen op 40 MHz op dit ogenblik niet toegestaan zijn in België.
Voor alle duidelijkheid: de vrijstellingen van vergunning die in dit frequentiebereik verleend zijn voor kleine modellen en niet-specifieke korteafstandsapparatuur mogen niet misbruikt worden voor radioamateur uitzendingen.

Het BIPT onderzoekt momenteel de mogelijkheid om rond 40 MHz een klein frequentiesegment vrij te geven voor radioamateurs.

Illegale activiteiten van radioamateurs op 40 MHz zullen dit onderzoek waarschijnlijk ongunstig beïnvloeden.

 

HAM Radio Friedrichshafen
20-04-2022
Ingediend door: ON4CAS

HAM RadioDe organisatie van het grootste HAM event op Europese bodem hebben meegedeeld dat de HAM Radio dit jaar zal plaatsvinden van 24 t.e.m. 26 juni te Friedrichshafen.

 

Vanwege de pandemie is de happening de voorbije twee jaren niet kunnen doorgaan.

Het motto van dit jaar luidt "weerzien met vrienden".